Wat gebeurt er in de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces wat iedere vrouw vroeg of laat meemaakt. Op dit moment is 1,6 miljoen van de Nederlandse vrouwen in de overgang. De overgang begint vaak tussen de 45 en 55 jaar (maar er zijn natuurlijk uitzonderingen). De eicelproductie loopt terug, de menstruatie wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg. Je bent dan in de menopauze. Gemiddeld duurt het zes jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Alhoewel er genoeg vrouwen zijn die wel tien jaar bezig zijn met de overgang. Tachtig procent van de vrouwen ervaart overgangsverschijnselen als geen pretje!

Daarnaast rust er op deze overgangsverschijnselen nog een groot taboe. Vrouwen schamen zich er vaak voor. Er zijn zelfs meer verschijnselen die je niet direct aan de start van de overgang koppelt. Waardoor je als vrouw veel vragen (en vage klachten) hebt die je niet doen besluiten om actie te ondernemen en bijvoorbeeld naar de huisarts te gaan of een overgangsconsulente.

Wanneer je in de overgang bent, horen daar door de afname van oestrogeen, typische overgangsverschijnselen bij zoals:

 • Opvliegers
 • Nachtelijk transpireren
 • Droge huid/slijmvliezen (de vagina wordt droger, waardoor vrijen gevoeliger kan worden)
 • Stemmingswisselingen
 • Neerslachtige gevoelens
Wat gebeurt er in de overgang - Promensil bij overgangsklachten

Wat kun jezelf doen bij overgangsverschijnselen?

Wanneer je een of meerdere van deze overgangsverschijnselen ervaart dan is het prettig wanneer je hier zelf iets aan kunt doen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding helpen tijdens de overgang. De afname van oestrogeen kun je aanvullen met bijvoorbeeld een natuurlijk voedingssupplement. Rode klaver is zo’n natuurlijke oestrogeen en is het belangrijkste ingrediënt van Promensil® Menopauze, de natuurlijke voedingssupplement bij de overgang.

Aziatische vrouwen hebben nauwelijks opvliegers, waarschijnlijk omdat hun voeding rijk is aan fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige hormonen die de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam op natuurlijke wijze kunnen aanvullen. Rode klaver is ook een belangrijke bron van isoflavonen en bevat 4 verschillende isoflavonen (soja bevat er 2). Promensil® Menopauze met rode klaver ondersteunt bij overgangsverschijnselen Lees meer over Promensil® Menopauze.

rodeklaver-icon
 • Ik was klaar met de hormoonpillen en wilde een natuurlijk alternatief voor mijn opvliegers

  Mijn overgangsverschijnselen bestaan voornamelijk uit opvliegers overdag, maar ook ’s nachts. Ik werd er ’s nachts ook echt wakker van, om gek van te worden. Ik ben naar de huisarts geweest en een tijdlang heb ik een geneesmiddel gebruikt op basis van hormonen. Niet echt mijn ding al die extra hormonen. Deze medicijnen voor overgangsverschijnselen werkten op zich wel, alleen slik ik daarnaast nog heftige medicijnen voor mijn depressie. Daar voelde ik me niet prettig bij en ben op zoek gegaan naar een alternatief. Een natuurlijk middel die me zou helpen de opvliegers onder controle te krijgen. Een vriendin van mij attendeerde me op Promensil. Ik ben gestart met de Promensil Original, maar doordat mijn hormoonhuishouding zodanig van slag was, ben ik na twee maanden overgestapt op de Promensil Extra Sterk. De Promensil Extra Sterk bevalt mij erg goed en deze blijft ik gebruiken. Ik heb nu nog maar een enkele keer last van opvliegers overdag. Voorheen waren dat er tientallen. Ook het nachtelijk transpireren, die mij voorheen nog wakker hielden, zijn aanzienlijk verminderd. Alleen soms bij het in slaap vallen nog. Wat een verademing dat ik ’s Nachts weer vrij ben van het nachtzweten en kan lekker doorslapen. De overgang en de opvliegers waar ik last van had beïnvloeden mijn leven nu helemaal niet meer!
  Claudia (46 jaar)
 • Ik heb al van alles geprobeerd

  Toen ik aan het eind van mijn menstruatieperiode zat gebruikte ik een paar jaar Promensil® en dat beviel goed. Nu ik ruim 4 jaar verder ben zonder menstruatie, heb ik me door iedereen laten adviseren en verschillende middelen uitgeprobeerd maar niets hielp. Ik ben nu weer ruim een week terug bij de Promensil® en ik hoop dat dit product weer gaat werken zoals tijdens eerdere ervaring. Ik eet ook erg gezond, alles biologisch veel groenten en fruit, minstens 2 maal per week vis, weinig tot geen vlees. veel volkorenproducten, geen suiker, 2 eieren per week, geen chocolade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien zit het tussen mijn oren dat Promensil® helpt, maar dan hebben mijn oren de juiste keus gemaakt.
  An (52 jaar)
 • Hormoonpillen van de drogist werkten niet, Promensil wel

  Ik zit al enige tijd in de overgang en heb verschillende pillen van de drogist gebruikt. Ik ben ook wel eens bij de huisarts geweest maar ik wilde geen hormoonpillen gebruiken. Toen heb ik verschillende middelen van de drogist gebruikt die eigenlijk niet hielpen. Een vriendin vertelde over Promensil® (zij had het weer op advies van een overgangsconsulenten in het ziekenhuis) en ik dacht die probeer ik ook maar. Met resultaat, ik ben zo goed als verlost van mijn overgangsverschijnselen, op een enkele opvlieger na.
  Marja (48 jaar)
 • Sinds ik Promensil gebruik slaap ik een stuk rustiger en heb ik minder opvliegers

  Gestart met Promensil® omdat er een ‘Niet goed, geld terug’ garantie was. Ik vind het namelijk best prijzig, maar wilde het toch proberen op advies van de drogist. Ik gebruik Promensil® Extra Sterk nu 3 maanden en mijn overgangsverschijnselen (vooral opvliegers en een beroerde nachtrust) zijn een stuk minder geworden. Ik blijf Promensil® gebruiken en ik hoop dat mijn klachten nog minder worden en misschien wel helemaal verdwijnen.
  Wil (55 jaar)