Resa: Ben ik te jong voor de overgang?

te jong voor de overgang
Kennelijk komt het steeds vaker voor dat vrouwen op een jongere leeftijd al te maken krijgen met overgangsverschijnselen, kom ik achter na wat zoekwerk online. Veel vrouwen herkennen ze echter niet als zodanig. Waarom zou je ook. Je voelt jezelf alles behalve die uitzondering. Bovendien wil je er toch niet over nadenken dat je als ‘jonkie’ al te maken krijgt met iets wat bij oudere vrouwen hoort.

De overgang is meer voor ‘oude’ mensen, of niet?

De overgang ‘hoorde’ in mijn ogen altijd bij de leeftijd van mijn oma. Dat klopt uiteraard niet, maar als je een jonge twintiger bent en je hoort verhalen om je heen over de overgang, dan zijn mensen van ruim boven de veertig echt wel oud. Nu ben ik helemaal niet ruim boven de veertig, sterker nog ik ben nog lang geen veertig. Dat duurt minstens een paar dagen…

En voordat ik het wist behoor ik ineens zelf tot de leeftijd dat pubers en jonge twintigers mij als oud zien. Hoe confronterend is dat!

Worden we steeds jonger bij de overgang?

Het fenomeen ‘overgang’ houd mij wel bezig. Niet alleen de overgangsverschijnselen zelf, maar ook de leeftijd waarop je te maken krijgt met de overgang. Durf ik om mij heen, bij familie en vriendinnen, het over dit onderwerp te hebben? Ik ben namelijk benieuwd wie er al mee te maken heeft, hoe zij er voor het eerst mee geconfronteerd werden. Of de typische overgangsverschijnselen heel heftig waren en uiteraard, hoe oud zij waren.

Wanneer ik dit onderwerp ter sprake zou brengen, kan ik uiteraard zelf ook die vraag terug verwachten. Ben ik er al aan toe om het voor de ‘buitenwereld’ toe te geven dat ik in de voorfase zit van de overgang. Ik vind mezelf nog steeds te jong hiervoor. Mijn nieuwsgierigheid overwint het echter van mijn schaamte over dit onderwerp. En wat blijkt? Een aantal tantes van mij zijn al ‘jaren’ bezig met de overgang. Als ik het even terug reken, dan waren ook zij begin of net veertig! En wanneer ik dit, voor mij schokkend nieuws, vertel aan mijn moeder, geeft zij aan dat zij zelfs nog veertig moest worden toen ze al met de overgang te maken kreeg.

Om mijn ontdekking enige inhoud te geven Google ik naar onderzoeken en leeftijden van wanneer een vrouw tegenwoordig in de overgang komt. Het blijkt dat er verschillende factoren van invloed zijn op de leeftijd waarop je te maken krijgt met de overgang. Een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste factor is de leeftijd van je moeder, waarop zij in de overgang kwam. Nou bedankt mam!

Waarom Promensil