Resa: De eerste keer nachtelijk transpireren

Nachtelijk transpireren - Promensil bij de overgang
Ik weet het nog goed, het was midden in de nacht op een winterse avond. Ik slaap onrustig, alhoewel ik een regelmatige en snelle slaper ben. Zodra ik mijn kussen ruik ben ik doorgaans binnen vijf minuten vertrokken. Door een onbestemd gevoel word ik ineens wakker, ik voel me opgejaagd. Ik kijk om me heen om te zien waar ik ben en dan valt het me ineens op. Ik ben kletsnat, een dun laagje zweet drijft over mijn normaal gesproken droge huid. Ojee is dit een koortsaanval en ga ik ziek worden? Daar heb ik helemaal geen tijd voor als alleenstaande moeder met drie kleine kinderen.

Nog half slaapdronken stap ik mijn bed uit en begeef me naar mijn badkamer. Ik trek mijn natte t-shirt uit, deze is bijna helemaal doorweekt, mijn pyjamabroek is klammig. Al mijn kleding belandt in de wasmand en ik haal snel een washandje met lauw water over mijn lichaam. Ik heb het nog steeds warm. Een koud washandje is misschien beter, maar dan weet ik zeker dat ik geheel wakker word en ik heb mijn nachtrust zo hard nodig. Ik kijk niet eens of ik koorts heb of zo, ik zie het morgen wel. Nadat ik schone en droge kleren heb aangetrokken duik ik snel mijn bed weer in. Gelukkig ben ik zoals vanouds binnen vijf minuten weer in diepe slaap.

Wat ik echter op dat moment nog niet weet is dat dit tafereel diezelfde nacht zich nog twee keer herhaalt. Na de derde keer ben ik er al klaar mee. Want inmiddels is mijn kussensloop en onderlaken ook drijfnat. Gepikeerd gooi ik alles in de was. Daar gaat mijn nachtrust. Toch maar even kijken of ik koorts heb, overigens voel ik me helemaal niet ziek. De thermometer bevestigd dit ook. Niets aan het handje. Raar.

Wat er die nacht gebeurd is hou ik voor me. Ik zie het als iets eenmaligs, mijn lichaam denkt daar overigens anders over. Het gebeurd inmiddels wel vaker dat ik ‘s nachts badend in het zweet wakker word. Na een schone set kleding val ik snel weer in slaap om een uur later weer mijn bed uit te moeten omdat ik drijfnat ben. Nog steeds gaat er dan geen belletje rinkelen. Lange tijd zeg ik het tegen niemand en ik Google de verschijnselen ook niet. Zal vast snel weer over gaan denk ik…

Waarom Promensil