Zo overleef je jouw huis vol hormonen

Zo overleef je jouw huis vol hormonen - Promensil

Alsof jouw eigen hormonen al niet voor genoeg uitdaging zorgen,
krijg je ook nog te maken met die hormonen van je opgroeiende puber.
Lees onze tips om hiermee om te gaan.

Af en toe kunnen jullie flink botsen. Doordat de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt¹, zijn er in veel gezinnen aanvaringen tussen de overgang en de puberteit. Net op het punt dat je als moeder te maken krijgt met de hoogte- en dieptepunten van de hormonale veranderingen, kunnen die van jouw dochter (tranen, driftbuien en frustraties) ook opspelen.

Terwijl wij de oestrogeenontwenning beginnen te voelen, hebben onze tieners te maken met de hoogte- en dieptepunten van een toename ervan! Met al die rondspringende hormonen, is het geen verrassing dat de spanningen thuis hoog kunnen oplopen. Variërend van af en toe een onenigheidje tot volledige explosies.

Hormoonschommelingen in zowel de puberteit als de overgang zorgen voor veranderingen in de hersenen, die resulteren in opvallend vergelijkbare verschijnselen zoals humeurigheid en prikkelbaarheid. Vaak worden ze gevoed door de kleinste dingen (of helemaal niets).
Ook zijn er andere factoren die een rol spelen bij de spanning in huis. Volwassen vrouwen kunnen te maken krijgen met stress op het werk en de zorg voor hun ouders. Terwijl hun dochters worden geconfronteerd met de onvermijdelijke vriendschapskwesties en druk van de middelbare school.

Dus, wat kun je doen om je moeder-dochter relatie goed te houden en te voorkomen dat er een heuse wereldoorlog uitbreekt bij jouw thuis? We zetten een paar tips voor je op een rij:

  1. Ook al erger jij je groen en geel aan het gedrag van je dochter, het is belangrijk om stil te staan bij hoe zij zich voelt. In plaats van te focussen op haar houding. Het is veel beter om vijandig gedrag aan de hormonen te wijten, dan aan elkaar. Wanneer een ruzie dreigt, vermijd deze. Kleine ergernissen negeren zal vaak leiden tot minder conflicten op de lange termijn.
  2. Het kan moeilijk zijn om rationeel te blijven als de gemoederen hoog oplopen, maar probeer het eens. Door elkaar eraan te herinneren dat je vergelijkbare ervaringen hebt, kan de lucht op dat moment worden geklaard. Wanneer we onze gevoelens delen met elkaar, vooral met onze moeder of dochter, zijn we emotioneel kwetsbaar. Op de lange termijn kan deze openheid de relatie versterken. Als je echt niet met elkaar kunt praten, zoek dan een ander die je kunt vertrouwen. Praten over je gevoelens kan jullie helpen om alles weer in perspectief te plaatsen.
  3. Als het lukt, plan dan tijd in om samen door te brengen. Regelmatige quality-time helpt bij het versterken van een band die jullie door de moeilijke momenten heen helpt.
  4. Onthoud vooral dat wat je allemaal ervaart heel normaal is. Het is een levensfase, die niet voor altijd duurt, dus houd vol!
Bronnen
1: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/19/leeftijd-moeder-bij-eerste-kind-stijgt-naar-29-9-jaar