Wanneer het over de overgang gaat, gaat het vaak over opvliegers, nachtelijk transpireren en/of stemmingswisselingen. Dat zijn zo’n beetje de bekendste overgangsverschijnselen. Toch zijn er ook minder bekende verschijnselen waarbij je niet direct denkt aan de overgang.

Veel vrouwen hebben daardoor niet meteen door dat ze in de voorfase van de overgang zitten. Ze zitten niet helemaal lekker in hun vel, hun lichaam is wat uit balans. En toch gaat er geen belletje rinkelen. Minder bekende verschijnselen, die de start van de overgang kunnen aangeven zijn:

Onregelmatige menstruatie (zwaardere menstruatie)

Voorheen was je menstruatie elke maand precies op tijd. Nu kan je er geen touw aan vastknopen. De ene maand zit er 28 dagen tussen, de andere maand zijn er hooguit 25 dagen verstreken voordat de nieuwe menstruatie zich alweer aandient. Je menstrueert nu misschien heviger.

Prikkelbaar met een kort lontje

Wanneer je kinderen hebt, dan heb je waarschijnlijk door de jaren heen heel wat geduld gekregen. Het was niet eens nodig om elke keer tot tien te tellen. Je had je emoties prima onder controle. Wanneer je in de overgang komt en je hormonen beginnen te schommelen kan dat ineens anders voelen. Op de raarste momenten ben je een beetje kribbig en schiet je misschien zomaar uit je slof. Zonder direct aanwijsbare reden.

Gevoelige borsten

Kan je dat gevoel nog herinneren van toen je net zwanger was. Of vlak voor het moment dat je menstruatie plaatsvond. Dan zijn je borsten soms wat gevoeliger. Zelfs de waterstralen onder de douche kunnen onprettig aanvoelen.

Haaruitval of haargroei

Het zal je misschien zijn opgevallen; je verliest meer haren dan je lief is en je eens zo volle bos kan wat dunner worden. Dit kan een teken zijn dat je in de overgang komt. Ook kan het zijn dat er juist meer haar komt op plekken waar je dat absoluut niet wilt. Je kunt tijdens de overgang meer haargroei op je armen, benen en je gezicht krijgen. Het is niet voor niets dat oudere mensen die ene lange haar op hun kin hebben!

Promensil-rodeklaver