Minder bekende overgangsverschijnselen

Wanneer het over de overgang bij vrouwen gaat hoor je vaak de termen: opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Dat zijn zo’n beetje de bekendste overgangsverschijnselen. Toch zijn er een legio aan minder bekende verschijnselen waarbij je niet direct denkt aan de overgang. Veel vrouwen hebben daardoor niet direct door dat ze in de voorfase van de overgang zitten. Ze zitten niet lekker in hun vel, hun lichaam is uit balans. Toch gaat er geen belletje rinkelen.

Minder bekende verschijnselen, die de start van de overgang kunnen aangeven zijn:

Onregelmatige menstruatie (heftige menstruatie)

Voorheen was je menstruatie elke maand precies op tijd. Nu kan je er geen touw aan vastknopen. De ene maand zit er 28 dagen tussen, de andere maand zijn er hooguit 25 dagen verstreken voordat de nieuwe menstruatie zich al weer aandient. Je menstrueert nu zelfs heviger. De pakken maandverband vliegen er doorheen! Om wanhopig van te worden… Lees de blog van Resa over haar ervaring met de overgang en een onregelmatige menstruatie »

Prikkelbaar met een kort lontje

Wanneer je kinderen hebt, dan heb je waarschijnlijk door de jaren heen heel wat geduld leren krijgen. Het was niet eens nodig om elke keer tot tien te tellen. Je had alle emoties prima onder controle. Wanneer je in de overgang komt en je hormonen beginnen meer en vaker te schommelen is dat ineens anders. Op de raarste momenten ben je kribbig en schiet je zomaar uit je slof. Zonder aanwijsbare reden.

Pijnlijke of stijve gewrichten

Merk je dat de gewrichten in je handen en benen gevoeliger zijn? Ze lijken wat stram en je hebt ‘s ochtends zelfs wat moeite om op te staan uit bed. Er zijn dagen dat jij je niet voelt naar je leeftijd, maar minstens twintig jaar ouder. Lees in de blog van Resa wat haar ervaring is met pijnlijke gewrichten »

Gevoelige borsten

Kan je dat gevoel nog herinneren van toen je net zwanger was. Of vlak voor het moment dat je menstruatie plaatsvind. Dan zijn je borsten gevoeliger. Zelfs de waterstralen onder de douche voelen als vlijmscherpe obstakels die je borsten bewerken.

Incontinentie

Door de afname van oestrogeen wordt de binnenwand van de plasbuis dunner. Daarnaast worden de spieren rond de blaasuitgang zwakker. Met als gevolg; urineverlies. Daarentegen ben je vatbaarder voor bacteriën. Blaasontsteking is dan ook een veel gehoorde klacht tijdens de overgang. Net zoals het vaker moeten plassen.

Haaruitval

Wanneer je een dikke haarbos hebt, zal het je vast nog niet zijn opgevallen. Voor vrouwen die al niet gezegend zijn met een volle bos haar op hun hoofd zal het misschien al wel zijn opgevallen. Je verliest meer haar of je haar wordt dunner! Ook dit kan een teken zijn dat je in de overgang komt.

Waarbij je haar verliest op de plekken waar je dit graag zou willen houden. Zo komt er meer haar op plekken waar je dat absoluut niet wilt. Je krijgt tijdens de overgang meer haargroei op je armen, benen en je gezicht. Het is niet voor niets dat oudere mensen die ene lange haar op hun kin hebben!

  Linda (40 jaar)Claudia (46 jaar)Thea (55 jaar)Ria (55 jaar)Marianne (52 jaar)Marja (48 jaar)Ilona (48)Imka (51 jaar)Toos (59 jaar)Astrid (54 jaar)Wil (55 jaar)
 • Wat was ik blij om mezelf weer te kunnen zijn!

  Mijn eerste aanraking met de overgang was al op 'jonge' leeftijd. De veertig had ik nog niet eens aangetikt. Achteraf gezien was het alleen maar logisch. Door diverse strubbelingen op hormonaal niveau viel te concluderen dat het oestrogeenniveau in mijn lichaam al heel lang niet in orde was. Het begon met nachtelijk transpireren en een onrustig gevoel. Een paar keer per maand. Daar kwam het emotioneel uit balans zijn bij. De bekende opvliegers volgden snel. Promensil Original bood uitkomt. Ik voel me weer mezelf!
  Linda (40 jaar)
 • Ik was klaar met de hormoonpillen en wilde een natuurlijk alternatief voor mijn opvliegers

  Mijn overgangsverschijnselen bestaan voornamelijk uit opvliegers overdag, maar ook ’s nachts. Ik werd er ’s nachts ook echt wakker van, om gek van te worden. Ik ben naar de huisarts geweest en een tijdlang heb ik een geneesmiddel gebruikt op basis van hormonen. Niet echt mijn ding al die extra hormonen. Deze medicijnen voor overgangsverschijnselen werkten op zich wel, alleen slik ik daarnaast nog heftige medicijnen voor mijn depressie. Daar voelde ik me niet prettig bij en ben op zoek gegaan naar een alternatief. Zo kwam ik bij het natuurlijke voedingssupplement Promensil uit.
  Claudia (46 jaar)
 • Uiteindelijk kwam ik via via bij een overgangsconsulente terecht

  Al een jaar lang was ik me tegen die vervelende opvliegers aan het verzetten. Ik wist dat ze bij de overgang hoorde. Toch was dat een van de overgangsverschijnselen waar ik me maar niet overheen kon zetten. Met name die onregelmatigheid waarmee ze zich aandiende vond ik vervelend. Ze overvielen me iedere keer. Geen touw aan vast te knopen. Ze komen ook nooit gelegen. Ik vond het gênant en was er helemaal klaar mee. Hoe harder ik me er tegen verzette, hoe heftiger ze werden leek het wel. Uiteindelijk kwam ik via via bij een overgangsconsulente terecht. Na een intakegesprek kreeg ik direct wat tips mee qua voeding en bewegen. Diverse gesprekken volgden en op advies van haar ben ik Promensil Extra Sterk gaan gebruiken. Na een week of tien begon ik te merken dat mijn hormonen langzaam weer in balans kwamen. Heel af en toe heb ik nog een opvlieger, dat heeft dan meestal te maken met mijn stressvolle baan. Maar die kan ik aan!
  Thea (55 jaar)
 • De overgang en de opvliegers waar ik last van had beïnvloeden mijn leven nu helemaal niet meer!

  Een natuurlijk middel die me zou helpen de opvliegers onder controle te krijgen? Het klonk goed! Een vriendin van mij attendeerde me op Promensil. Ik ben gestart met de Promensil Original, maar doordat mijn hormoonhuishouding zodanig van slag was, ben ik na twee maanden overgestapt op de Promensil Extra Sterk. De Promensil Extra Sterk bevalt mij erg goed en deze blijft ik gebruiken. Ik heb nu nog maar een enkele keer last van opvliegers overdag. Voorheen waren dat er tientallen. Ook het nachtelijk transpireren, die mij voorheen nog wakker hielden, zijn aanzienlijk verminderd. Alleen soms bij het in slaap vallen nog. Wat een verademing dat ik ’s nachts weer vrij ben van het nachtzweten en kan lekker doorslapen.
  Ria (55 jaar)
 • Uiteindelijk moest ik er ook aan geloven... de opvliegers!

  Het beheerste mijn hele dagindeling. Omdat ik al bekend was bij de huisarts met hormonale ongemakken heeft hij me meteen doorgestuurd naar een overgangsconsulente. Hij had wel door dat er meer aan de hand was dan bijvoorbeeld PMS. Wat een verademing was het om begrepen te worden bij de overgangsconsulente. Ik ben diezelfde dag gestart met Promensil Extra Serkt met rode klaver, wat zij had aangeraden. Hierdoor werd het oestrogeenniveau op een natuurlijke manier aangevuld. Wat was ik blij om mezelf weer te herkennen!
  Marianne (52 jaar)
 • Hormoonpillen van de drogist werkten niet, Promensil wel

  Ik zit al enige tijd in de overgang en heb verschillende pillen van de drogist gebruikt. Ik ben ook wel eens bij de huisarts geweest maar ik wilde geen hormoonpillen gebruiken. Toen heb ik verschillende middelen van de drogist gebruikt die eigenlijk niet hielpen. Een vriendin vertelde over Promensil (zij had het weer op advies van een overgangsconsulenten in het ziekenhuis) en ik dacht die probeer ik ook maar. Met resultaat, ik ben zo goed als verlost van mijn overgangsverschijnselen, op een enkele opvlieger na.
  Marja (48 jaar)
 • Na het verwijderen van mijn eierstokken, kwam ik acuut in de overgang. Vrij snel kreeg ik de bekende overgangsverschijnselen: opvliegers en nachtelijk zweten. Elke 1,5 a 2 uur werd ik wakker vanwege deze oververhitting. Ik ben Promensil Extra Sterk gaan slikken. Dit lijkt te gaan werken want het slapen gaat met minder onderbrekingen (2x per nacht).
  Ilona (48)
 • Wat een geluk dat ik snel ben gestart met Promensil!

  Pas 2 weken terug begonnen bij mij de opvlieger, maar meteen erg heftig. Tientallen per dag en ook 's nachts geen normale nachtrust. De 'overgang' was groot en volop aanwezig. Geen ontkomen aan. Juist vanwege die verstoorde nachtrust wilde ik er direct wat aan doen. Via een collega kreeg ik rode klaver aangeraden. Die rode klaver zit onder andere in Promensil. Ben gestart met Promensil Extra Sterk en de volgende dagen (na de eerste tabletten) voelde ik al verschil. Nu een week later voel ik nog wel opvliegers, maar ze belemmeren me niet meer. En belangrijker nog, slapen gaat zoveel beter. Het werkt bij mij dus goed. Heb misschien geluk dat ik snel ben begonnen waardoor het ook zo vlug ging werken. Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Nu afwachten of het zo blijft...
  Imka (51 jaar)
 • Echt een fijn idee dat ik daarmee iets extra's kan betekenen voor mijn lichaam

  Toen ik in de overgang kwam ben ik meteen Promensil gaan gebruiken. Nu ben ik in de laatste fase van de overgang. Heb ik nauwelijks nog te maken met opvliegers en nachtelijk zweten. Wel ben ik op aangeven van mijn overgangsconsulente alvast overgestapt naar de Promensil Post Menopauze. Door de toevoeging van extra calcium en vitamine D3 ondersteunt dit mijn botten en bloedvaten. Echt een fijn idee dat ik daarmee iets extra's kan betekenen voor mijn lichaam.
  Toos (59 jaar)
 • Ik heb al van alles geprobeerd

  Toen ik aan het eind van mijn menstruatieperiode zat gebruikte ik een paar jaar Promensil en dat beviel goed. Nu ik ruim 4 jaar verder ben zonder menstruatie, heb ik me door iedereen laten adviseren en verschillende middelen uitgeprobeerd maar niets hielp. Ik ben nu weer ruim een week terug bij de Promensil en ik hoop dat dit product weer gaat werken zoals tijdens eerdere ervaring. Ik eet ook erg gezond, alles biologisch veel groenten en fruit, minstens 2 maal per week vis, weinig tot geen vlees. veel volkorenproducten, geen suiker, 2 eieren per week, geen chocolade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien zit het tussen mijn oren dat Promensil helpt, maar dan hebben mijn oren de juiste keus gemaakt.
  Astrid (54 jaar)
 • Sinds ik Promensil gebruik slaap ik een stuk rustiger en heb ik minder opvliegers

  Gestart met Promensil omdat er een ‘Niet goed, geld terug’ garantie was. Ik vind het namelijk best prijzig, maar wilde het toch proberen op advies van de drogist. Ik gebruik Promensil Extra Sterk nu 3 maanden en mijn overgangsverschijnselen (vooral opvliegers en een beroerde nachtrust) zijn een stuk minder geworden. Ik blijf Promensil gebruiken en ik hoop dat mijn klachten nog minder worden en misschien wel helemaal verdwijnen.
  Wil (55 jaar)