De overgang is een natuurlijk proces wat iedere vrouw vroeg of laat meemaakt. Op dit moment zijn ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang. De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar (maar er zijn natuurlijk uitzonderingen).

De eicelproductie loopt terug, je menstruatie wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg. Je bent dan in de menopauze ofwel de overgang.

Wanneer je in de overgang bent, kun je te maken krijgen met overgangsverschijnselen. Dit komt door de afname van oestrogeen, typische overgangsverschijnselen zijn bijvoorbeeld:

    • Opvliegers
    • Nachtelijk transpireren
    • Stemmingswisselingen
    • Neerslachtige gevoelens
    • Droge huid/slijmvliezen (de vagina wordt droger, waardoor vrijen gevoeliger kan worden
Menopause oestrogeenlevels - Promensil

Hoe lang duurt de overgang?

Er kan wel 6 -10 jaar overheen gaan voor je menstruatie helemaal wegblijft. Sommige vrouwen hebben jarenlang te maken met overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren. Wij geven je op deze site verschillende tips bij overgangsverschijnselen.

Wat zijn overgangsverschijnselen?

Veel vrouwen schamen zich voor de typische overgangsverschijnselen. Een opvlieger te midden van je collega’s of als je in de winkel staat is geen feest. Er zijn meerdere overgangsverschijnselen. Sommigen koppel je misschien niet direct aan de overgang. Dit maakt het soms lastig om met je vragen langs te gaan bij een deskundige, zoals een overgangsconsulente. Toch zijn er vele mogelijkheden je te ondersteunen tijdens de overgang.

Wat kun jezelf doen bij overgangsverschijnselen?

Geschat wordt dat 8 van de 10 vrouwen algemene overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en/of vaginale droogheid ervaren. Dit kan van invloed zijn op je levensstijl en relaties. Er zijn vrouwen die bewust kiezen voor een natuurlijk optie ter ondersteuning van hun overgangsverschijnselen. Je kunt baat hebben bij een gesprek met een deskundige over de overgang of tips van andere vrouwen lezen.

Wanneer je een of meerdere overgangsverschijnselen ervaart dan is het prettig als je zelf actie kunt ondernemen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding kan helpen tijdens de overgang. Maar er zijn ook voedingssupplementen op basis van rode klaver die helpen bij overgangsverschijnselen* zoals opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren. Rode klaver is het belangrijkste ingrediënt van Promensil.

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Promensil-rodeklaver