Oestrogeen is een natuurlijk hormoon dat verantwoordelijk is voor allerlei processen in het menselijk lichaam. Het stimuleert je vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid en wordt gemaakt in de eierstokken, bijnieren en vetweefsel. Het zorgt daarnaast voor een stevige huid en beschermt je botten en je cardiovasculaire systeem.

Naarmate je ouder wordt, verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. De geleidelijke afname van de productie van oestrogeen door de eierstokken in deze periode is eenvoudigweg de natuurlijke evolutie van het lichaam. En luidt letterlijk de overgang van de vruchtbare jaren naar een geheel nieuwe levensfase in.

Oestrogeen hormoonniveaus

Reproductieve jaren


Leeftijd: 12.8 jaar – eind jaren 30

Oestrogeenspiegels met een piek in de zwangerschap.

Vroege Post Menopause-fase


Leeftijd: Vroege 50’s – 60

Geen periode van 12 maanden of langer. Eierstokken zijn niet meer actief. Afname van de botdichtheid. Afname van de spierspanning. Merkbare drogere huid en haar.

Overgang - Perifase


Leeftijd: Midden 40’s – vroege 50’s

De vruchtbaarheid neemt af. Vroege overgang wanneer perioden meer dan 7 dagen verschillen van de normale cyclus (21-35 dagen). Laat stadium – mis 2 of meer cycli of geen periode voor 60 dagen of meer.

Latere Post Menopauze fase


Leeftijd: 60 plus

Geen periode voor 5 jaar of meer. Verminderde bot- en spiermassa, geheugen- en concentratieafname, hart- en cardiovasculaire gezondheid kunnen worden beïnvloed.