Op dit moment zijn ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen, tussen de 45 en 60+ jaar oud, in de overgang. Wanneer je in de overgang bent, kun je te maken krijgen met overgangsverschijnselen. Dit komt doordat je vrouwelijke hormonen afnemen vanaf je 40ste levensjaar. Je kent wellicht de bekende overgangsverschijnselen zoals nachtelijk transpireren en opvliegers vast wel.

Er zijn ook minder bekende overgangsverschijnselen waar je niet zomaar mee te koop loopt. Denk aan vaginale droogheid of neerslachtige gevoelens. Hoe kom je nu een beetje goed die overgang door? Je kunt zelfs iets doen ter ondersteuning tijdens deze periode, kom in actie met onze tips.

promensil_rodeklaver-bijdeovergang2

1,8 miljoen Nederlandse vrouwen zijn op dit moment in de overgang

Wij geven je de volgende tips bij de overgang:

  1. Genoeg bewegen en gezond eten; hierdoor kom je letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel te zitten. Want door de overgang gaat je stofwisseling omlaag en kom je gemiddeld 3-5 kilo aan als je hetzelfde voeding- en beweegpatroon aanhoud als voorheen. Minstens 30 minuten stevig wandelen tijdens je lunchpauze (elke dag) helpt al. Neem bij elke maaltijd (groene) groente. Vergeet de gezonde vetten en je eiwitten niet. En verminder je koolhydraat-inname.
  2. Vermijd bepaalde voedingsstoffen; alcohol, hete dranken, pittige kruiden zoals peper kunnen de opvliegers verergeren.
  3. Let op invloeden van buitenaf; door de afname van oestrogeen word je huid droger. Dus dat wordt smeren, smeren en smeren. Pas extra op met de zon en bescherm je huid met een goede zonnebrand en zet een zonnebril op.
  4. Zorg voor een goede nachtrust; voor vrouwen in de overgang kan dat juist een uitdaging zijn, omdat ze te maken hebben met nachtelijk zweten. Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer en een katoenen kussensloop. Synthetisch kan juist meer warmte veroorzaken. Daarnaast is zo min mogelijk afleiding door bijvoorbeeld elektronica raadzaam. Je hebt vast wel gehoord dat blauwe schermen van invloed zijn op de verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
  5. Vermijd stress; wellicht een open deur, maar probeer stressvolle situaties te vermijden. Of in ieder geval te compenseren met genoeg ontspanning. Stress brengt je hormoonhuishouding uit balans. In de overgang zijn je hormonen sowieso al uit balans en je kunt hierdoor negatieve gevoelens ervaren. Stress is een extra uitlokkende factor waar je niet op zit te wachten.
  6. Een voedingssupplement met rode klaver kan helpen bij overgangsverschijnselen* zoals bij: opvliegers, nachtelijke transpireren en stemmingswisselingen.
  7. Deel je gevoelens; niet alleen thuis of bij vriendinnen, maar ook op je werk of bij een overgangsconsulent. Het lucht je op om te merken dat je niet de enige bent met die vervelende overgangsverschijnselen.
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Promensil-rodeklaver