‘Is het? Is het niet? Ik heb een menstruatie overgeslagen, mijn cyclus verandert, de nachten zijn onrustig en emotioneel ben ik uit balans. Waarom voel jij je alles behalve jezelf…

Een wervelwind van gedachten gaat door je heen. Het bespreken van deze delicate kwestie met vriendinnen of je moeder kan ongemakkelijk zijn. Je kunt dan overwegen om over jouw situatie te spreken met een deskundige zoals een overgangsconsulente. Hier krijg je goed advies krijgt, zonder te worden beoordeeld.

Waarom overgangsverschijnselen

Wanneer je in de overgang bent, kan dit gepaard gaan met typische overgangsverschijnselen zoals transpireren, opvliegers, stemmingswisselingen en droge slijmvliezen van bijvoorbeeld de vagina. Dit alles heeft te maken met het veranderen van je hormoonspiegel waardoor je oestrogeenniveau daalt. Deze veranderingen beginnen meestal ergens tussen jouw 45e en 55e jaar, soms eerder. Maar wist je dat 1 op de 100 vrouwen al voor hun 40ste in de overgang komt?

Symptomen van de overgang kunnen zijn:

  • Verandering in de menstruatie; Deze komt onregelmatig, met kortere of langere tussenpozen. Ook kan de menstruatie juist korter of langer duren. Waarbij het bloedverlies heviger is dan voorheen. Met een beetje mazzel is het juist minder dan je gewend was.
  • Opvliegers; Daar heb je vast al wel iets over gehoord of gelezen, het zijn plotseling korte en hevige warmte-aanvullen die ervoor zorgen dat het klamme zweet je uitbreekt. Met een rood hoofd als gevolg. Ze komen en gaan, vaak om de momenten dat je het niet verwacht. Opvliegers heb je overigens de hele dag door. Het nachtelijk transpireren is kenbaar door je ‘s nachts badend in het zweet wakker wordt.
  • Droge slijmvliezen; Deze bevinden zich in de mond, neus maar ook in de vagina. Het slijmvlies wordt dunner, kwetsbaarder en daardoor dus droger.
Promensil-rodeklaver