Gewichtsverandering tijdens de overgang

Gewichtsverandering en de overgang - Promensil in de overgang

Je bent in de overgang en hebt misschien al veranderingen gemerkt aan je lichaam.
Maar als je dan ook op de weegschaal een toename ziet, terwijl je hetzelfde voedingspatroon hebt als voorheen,
dan kun je daar enorm van balen. Je veranderende lijf en de nieuwe emoties die je ervaart
zijn al niet prettig en overgewicht is dan iets waar je echt niet op zit te wachten.

Je bent niet de enige want bijna de helft van alle vrouwen die momenteel in de overgang zijn, dat zijn 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen, zijn aangekomen sinds ze in de overgang zijn. Gemiddeld kom je 5 kilo aan tijdens deze periode, doordat je energiebehoefte afneemt en je stofwisseling een standje lager gaat. Blijft je eetpatroon hetzelfde als voorheen en beweeg je minder, dan kom je aan. Natuurlijk is dit niet wenselijk voor je gezondheid en doet het je zelfvertrouwen ook geen goed. Daarom in dit artikel tips om jou te helpen die paar kilo kwijt te raken!

Kies vaker voor vers en gezond

Er zijn handige apps op je mobiele telefoon waarop je bij kunt houden wat je eet. Zo krijg je inzichtelijk hoeveel calorieën je per dag nuttigt. Gebruik je meer calorieën dan je verbruikt, dan zal je aankomen. Wil je afvallen, dan zal je jouw calorie-inname dus moeten beperken. En vaak gaat dat makkelijker dan je denkt. Bijvoorbeeld door 30+ kaas te kiezen in plaats van 48+ kaas. Of door een boterham per dag minder te eten of die avondsnack te laten staan. Een kleine aanpassing kan al een goed effect geven. Het is wel belangrijk de calorieën te besteden aan goede voeding. Dus ook een keer vette vis te eten waar misschien wat meer calorieën inzitten. Vul zo’n maaltijd dan aan met meerdere soorten groenten en skip een keer de koolhydraten. Ga niet dagelijks op de weegschaal maar wel wekelijks. Zo kun je veranderingen bijhouden.

Krachttraining

De verhouding tussen vetweefsel en spierweefsel verandert naarmate je ouder wordt. Je spierweefsel neemt af en wordt vervangen door vetweefsel. Zonde want spieren verbruiken in rust calorieën dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je in rust verbrandt. Kies daarom voor krachttraining om spiermassa te behouden. Het liefst 3x in de week. Daarvoor hoef je echt niet per se naar de sportschool. Je komt thuis al een eind met wat dumbells, een kettlebell en een goed trainingsschema!

Actieve levensstijl

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat je iedere dag beweegt en het liefst 10.000 stappen zet. Dit is ook goed voor je hart en longen. Een half uur bewust bewegen per dag (lopen, fietsen) is echt heel belangrijk voor je gezondheid. Een stappenteller kan je inzicht geven in je bewegingspatroon en je meldingen sturen als het tijd is om te bewegen!