6 Dingen die je wellicht nog niet weet over de overgang

6 dingen over de overgang - Promensil

De overgang. Als vrouw ontkom je er niet aan. Er komt een moment dat je niet meer zult menstrueren maar er
horen nog veel meer aspecten bij de overgang.
En dat zijn niet altijd de fijnste aspecten.
In dit artikel zijn we lekker open en laten we weten wat je zou kunnen verwachten tijdens de overgang.
Maar gelukkig heeft 20% van alle vrouwen geen klachten. Lees 6 dingen die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord!

Motivatie

We beginnen lekker positief! Veel vrouwen ontwikkelen in deze periode een andere mindset en gaan zichzelf weer op nummer 1 zetten. Eventuele kinderen zijn vaak al iets ouder en hierdoor ga je nadenken over het leven. Wat wil je nu echt? Wat maakt jou gelukkig? Een mooie fase om na te denken over hoe jij je leven verder graag wil inrichten.

Droogte

In de overgang kun je te maken krijgen met droge ogen, droge mond, een droge huid en droge slijmvliezen. Ja ook down under kan het een stuk droger worden dan voorheen. Dit kan effect hebben op de seksuele intimiteit met je partner.

Pukkels

Argh! Denk je dat pukkels bij de puberteit horen, krijg je opeens ‘adult acné’! Dit kan een gevolg zijn van de hormonen in je lichaam. Vooral oestrogeen kan hiermee te maken hebben. Ook ongewenste haargroei kunnen, naast puistjes, opeens optreden.

Gewicht

Wist je dat vrouwen gemiddeld 3-5 kilo aankomen tijdens de overgang? Dit hoeft niet negatief te zijn! Tengere vrouwen horen vaak in deze periode dat ze er aantrekkelijker uit zien. Wat extra vet in het gezicht zorgt ervoor dat je minder last hebt van ‘ingevallen’ wangen, waardoor je er jonger uitziet! Op deze leeftijd is volume in het gezicht juist iets moois! Kun je je die extra kilo’s niet permitteren? Meer lichaamsbeweging en een gebalanceerd eetpatroon kunnen ervoor zorgen dat je minder aankomt en op een stabiel gewicht blijft.

Stemmingswisselingen

Moodswings zijn een bekend overgangsverschijnsel en kunnen te maken hebben met hormoonschommelingen. Dit merk je aan je humeur. Emotionele buien, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. De daling van het hormoon oestrogeen is hier de oorzaak van.

Hot Flushes

Katy Perry zong er over: “you are hot, then you are cold”. Vooral in het begin kunnen deze opvliegers een ware sensatie zijn. Maar als je ze een paar keer hebt ervaren, dan wil je liever dat ze wegblijven. Vooral in de nachten, gepaard met transpireren, zijn opvliegers geen pretje. Ook niet tijdens je werk. Maar ze gaan ooit over en de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere!

Welke van deze overgangsverschijnselen herken jij? Praat gezellig met ons mee op Facebook en Instagram. Let’s be open about it.