7 Tips om zwoele zomernachten te doorstaan tijdens de overgang

Opvliegers, nachtelijk transpireren en dan komt ook de zomer er nog aan.
Misschien dat de gedachte aan warme zwoele nachten in combinatie met overgangsverschijnselen
je meteen een paniekerig gevoel geven, maar dat is gelukkig niet nodig.
Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang kun je overgangsverschijnselen ervaren.
Met deze 7 tips kom jij die zomernachten wel door!

Waarom zweten we ‘s nachts

Iedereen verliest ’s nachts vocht, soms verlies je wel zo’n 0,5 tot 1 liter per nacht. Als je transpireert, dan reguleert jouw lichaam je lichaamstemperatuur doorgaans op een normale manier. Met name vrouwen in de overgang kunnen overmatig te maken krijgen met nachtelijk zweten. Door de afname van oestrogenen in je lijf, kan de temperatuurregeling in je hersenen verstoord worden. Dit zorgt voor een kleiner verschil tussen warm en koud, je bloedvaten gaan open staan en je krijgt het warm. Om je lichaam af te koelen kun je gaan transpireren.

1. Lakens

Een kleine tip met groots resultaat: koop 2 fijne katoenen lakens in het grootste formaat. Egyptisch katoen of katoen satijn houdt je lichaam lekker koel. Sla het laken over je hoeslaken heen zodat je lekker op een koele ondergrond ligt. Zo hoef je ook je bed minder vaak te verschonen, je kunt bijvoorbeeld om de dag het katoenen laken lekker even wassen. Ook onder een katoenen laken slapen is heel erg prettig. De stof is ademend en heb je het toch even fris, leg dan een zomerdekbed aan het voeteinde om gemakkelijk te kunnen pakken.

2. Ventilatie

Zorg altijd voor ventilatie, overdag en ’s nachts. Wanneer je ’s nachts zweet, dan gaat de luchtvochtigheid in je slaapkamer omhoog. Zorg dat deze vochtige lucht weg kan. Daarnaast geeft het koele briesje van een warme zomernacht net die frisheid in je kamer die je zo nodig hebt. Investeer in een goede hor of koop een hor kitje bij de bouwmarkt waarmee je zelf kan voorkomen dat ’s nachts muggen je nachtrust verstoren.

3. Voeding

Vermijd voedingsstoffen die je lichaam in vuur en vlam zetten. Laat pittige kruiden, cafeïne en alcohol achterwege en drink liever ’s avonds veel water. Zet altijd een glas water op je nachtkastje om een slokje te kunnen drinken wanneer je het warm hebt. Meer weten over voeding ->

4. Koud water

Even je polsen onder stromend koud water houden, kan helpen je lichaam wat af te koelen.

5. Mint

Drink thee met verse munt of eet een pepermuntje. Mint heeft van nature een verkoelend effect. Even je tanden poetsen met een lekkere tandpasta met mint kan natuurlijk ook.

6. Cooling Spray

Een speciale Cooling Spray kan bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers voor een instant cooling effect zorgen. Ideaal voor op je nachtkastje!

7. Nachtkleding

Vind je het fijn om nachtkleding te dragen, kies dan kleding van katoen. Katoen heeft in tegenstelling tot synthetische materialen een ademend karakter.