Voedingstoffen tijdens de overgang

Voedingstoffen tijdens de overgang - Promensil

De overgang kan je in de weg zitten. In deze blog vind je een overzicht van
een aantal voedingstoffen waar je als vrouw (in de overgang) niet zonder kunt! 

Engelse voedingstherapeut Emily Fawell heeft als expert een blog geschreven. Zij organiseert evenementen voor vrouwen met als thema “op een natuurlijke manier omgaan met de overgang”. In deze blog geeft Emily wat meer informatie over voeding en natuurlijke hulpmiddelen.

Wanneer je te maken hebt met overgangsverschijnselen, kan dat je aardig in de weg zitten. Wellicht heb je al een aantal verschillende dingen uitgeprobeerd, geen verandering gezien, en opgegeven. Accepteer dat we allemaal anders zijn. Door verder te blijven zoeken vind je wellicht iets dat jij als prettig ervaart. Hieronder een overzicht van een aantal voedingstoffen waar je als vrouw (in de overgang) niet zonder kunt!

IJzer

IJzer ondersteunt het energieniveau, is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam, en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn: rood vlees, kelp, appelstroop, pompoenpitten, zonnebloempitten, groene bladgroenten, gedroogde abrikozen, noten, linzen en dadels. Vitamine C ondersteunt de opname van ijzer.

Magnesium

Net als ijzer, is magnesium een mineraal, dat het energieniveau ondersteunt. Ook draagt het bij aan de instandhouding van sterke tanden en aan de geestelijke veerkracht. Daarnaast helpt magnesium om vermoeidheid te verminderen en het ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel.
Voedselbronnen die rijk zijn aan magnesium zijn: donkergroene bladgroenten, noten (vooral amandelen, cashewnoten, paranoten), kelp, vijgen, bruine rijst, avocado en boekweit. Het is aan te raden om magnesium gedurende de dag in kleine doses toe te passen, in plaats van in één grote dosis. Dit vanwege het vermogen van het lichaam om het te absorberen.

Vitamine D

Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en een sterk gebit. Ook draagt het bij aan het proces van celvernieuwing, aan een normale spierwerking en ondersteunt het je immuunsysteem.
Hoewel er een paar natuurlijke voedingsbronnen zijn van vitamine D (eieren, boter, vette vis), zijn de niveaus die ze bevatten minimaal. Vandaar dat het advies is om vooral door blootstelling aan de zon onze vitamine D binnen te krijgen. Dit kan een uitdaging zijn hier in een minder zonnig land als Nederland en bij het gebruik van beschermende zonnebrandcrèmes.
Je kunt een thuistest kopen, hierdoor leer je jouw vitamine D-status kennen. Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine, die door het lichaam wordt opgeslagen.

Vitamine B6

Deze vitamine heeft diverse functies; het draagt bij aan de regulering van de hormonale activiteit, helpt om vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan de geestelijke veerkracht.
Goede voedselbronnen zijn: volkoren granen, peulvruchten (bonen, linzen, erwten), bananen, noten en zaden, sojabonen en avocado.

Zoals je kunt zien, kan een voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen interessant voor jou zijn. Neem een paar weken de tijd om jouw inname van de hierboven genoemde voedingsmiddelen in balans te brengen.