Seks en de overgang

Seks en de overgang - Promensil
Tegenwoordig zijn de meeste mensen wel aardig op de hoogte van de overgang en wat dit voor je kan betekenen. Steeds meer vrouwen voelen zich vrij om openlijk erover te praten en om advies en hulp te vragen.

Hierdoor zullen de meesten van ons bekend zijn met opvliegers en nachtelijk zweten. Ook zijn we ons er bewust van dat hormoonschommelingen een effect kunnen hebben op je stemming, energieniveau en je huid. Maar de impact van de overgang op je seksleven blijft voor veel van ons een lastiger gespreksonderwerp, een taboe.
De overgang hoeft zeker niet het einde van je seksleven te betekenen. Het kan zelfs het tegenovergestelde blijken. We hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet;

Vrijen tijdens de overgang

Niet alle vrouwen komen met een ongeschonden seksleven door de overgang heen, vrijen kan als onaangenaam worden ervaren tijdens de overgang. Voor sommigen kan een dalende oestrogeenspiegel resulteren in minder vaginaal vocht. Ook worden de vaginawand en schaamlippen dunner en kwetsbaarder.
Maar bijvoorbeeld ook urineverlies kan een neveneffect zijn van de hormonale verschuiving en kunnen het seksuele zelfvertrouwen beïnvloeden.

Blijf met elkaar praten

Naast deze fysieke ongemakken kunnen ook stemmingswisselingen en je ’s nachts rusteloos voelen, druk uitoefenen op jouw relatie en seksleven. In dat geval kan een open gesprek met jouw partner hen beter inzicht geven in wat er gebeurt om misverstanden te voorkomen. Dit geeft jouw partner ook de mogelijkheid om jou op emotioneel vlak beter te ondersteunen.
Een deel van de vrouwen heeft juist meer kans op een orgasme na de overgang en meer zin in seks dan voorheen. Een afname van het libido speelt dus niet voor iedereen. Sommige vrouwen ervaren na de overgang een hernieuwd of zelfs verdubbeld libido!

Kan je in de overgang zwanger worden?

Wel is het belangrijk om te melden dat een zwangerschap nog steeds mogelijk is, ook al ben je in de overgang. Voor vrouwen jonger dan 50 jaar wordt geadviseerd om na hun laatste menstruatie nog twee jaar anticonceptie te blijven gebruiken. Vrouwen die na hun vijftigste in de overgang komen wordt aangeraden nog een jaar anticonceptie te gebruiken.

Het goede nieuws is dat er zeker verschillende manieren zijn om je te ondersteunen tijdens de overgang. We raden je aan zo veel mogelijk te lezen en onderzoeken over dit onderwerp. Ook kun je een deskundige raadplegen met jouw persoonlijke verhaal om zo meer grip te krijgen op jouw overgang. Kennis is macht!

Waarom Promensil